Ayurvedische massage


Ayurveda wordt gezien als het oudste geneeskundig en gezondheidssysteem dat zo’n vijf zesduizend jaar geleden op schrift werd gesteld. Het is een holistisch systeem afkomstig uit India en betekent: kennis (veda) van het leven (ayur).

De Ayurvedische massage is oorspronkelijk bedoeld voor gezonde mensen en is daarmee onderdeel van de preventieve geneeskunde. Daarnaast helpt de Ayurvedische massage bij het genezen van veel verschillende klachten. Het is een holistisch energetische massage, waarbij gebruik gemaakt wordt van warme kruidenolie. De Ayurvedische massage combineert massage technieken met het stimuleren van de drukpunten uit de Ayurveda, de zogeheten marmapunten.

Ayurvedische massage is een over het algemeen zachte massage die het hele lichaam weer terug in balans brengt; ook het hoofd en gezicht worden meegenomen in de massage. De druk wordt afgestemd op de fysieke structuur van de cliënt. Het werkt niet alleen op de spieren maar ook op het energiesysteem (aura en chakra’s). De massage brengt meer vitale energie en helpt om gifstoffen die diep in het lichaam vast zitten te verwijderen. Verder kunnen tijdens de Ayurvedische massage emotionele blokkades worden losgemaakt.

Er zijn vele technieken om het lichaam op te warmen en om spanningen los te maken. Het lichaam wordt soepeler en de (levens)energie neemt toe. De prachtige combinatie tussen de massage technieken, de Ayurvedische olie die behandeld is met kruiden en de aanpassing die gedaan wordt op basis van je eigen lichaamstype, zorgt ervoor dat je weer helemaal in balans komt.

De ayurvedische massage heeft een reinigend effect, ontspant, voedt en balanceert fysiek en geestelijk. Het zelfgenezend vermogen van het lichaam en de geest worden gestimuleerd. De massage:
* Verbetert de weerstand en activeert het lymfesysteem en de bloedsomloop
* bestrijdt stress, vermoeidheid en slapeloosheid
* draagt bij aan lichaamsbewustwording en verlichting van spierspanning
* helpt bij klachten vermindering en oplossing zoals rugpijn, nekklachten, rsi, whiplash, reuma, stress, burnout, spijsverteringsklachten en hoofdpijn

De ayurvedische massage is geschikt voor iedereen, gezond of ziek, oud en jong. Er zijn wel een aantal contra-indicaties waarin wordt afgeraden om een (ayurvedische) massage te ondergaan: tijdens de eerste 3 maanden van de zwangerschap, bij kanker, bij koorts en direct na het eten.

De ayurvedische massage is een weldaad voor lichaam en geest.